Omdat een sport als voetbal wereldwijd enorm veel aanzien geniet zijn er enorm veel fans die van alles en nog wat verzamelen dat met de sport te maken heeft. Door de miljoenen aanhangers zijn bepaalde items van grote waarde waardoor verzamelaars zich er niet voor schamen hier grote bedragen voor neer te tellen. Of het nu om een bijzonder shirt uit een bepaalde jaargang gaat, een bal, vlag, toegangskaart of poster, het kan allemaal. Voor de echte fans is daarom een bezoek aan bepaalde voetbalmusea een echte droom die uitkomt.

De meeste grotere clubs hebben het eenvoudig gemaakt voor de fans. Vaak is er in of om het stadion een museum te vinden zodat je altijd de mooiste herineringen van een club kunt zien, waarbij allerlei mooie items te bewonderen zijn. Zo vind je er bijvoorbeeld een prijzenkast met replica´s van alle prijzen die er gewonnen zijn en de mooiste shirts, foto´s en meer. Een bezoek aan een museum is zo eenvoudig te combineren met onder andere een stadiontour en een bezoek aan de fanshop van een team zodat je zelf ook een herinering voor in de eeuwigheid mee kunt nemen. Echt voer de fans die vaak de historie van een club al door en door kennen. Dit geeft de mogelijkheid om het van dichtbij te kunnen proeven.

Bekende stadions van Europa

Er zijn een aantal voetbalstadions die wereldwijde faam hebben verkregen, vooral in Europa maar ook daarbuiten. De stadions in Europa zijn vooral bekend van de grote ploegen die erin spelen en de mooie wedstrijden voor de competitie en de Champions League die hier vaak worden afgewerkt. Hieronder volgt een kleine rit langs de meest legendarische stadions in de grootste voetballanden die ons continent rijk is.

Spanje

Wanneer we het over stadions in Spanje hebben zijn er een paar namen die gelijk boven komen drijven. Dit zijn natuurlijk het Camp Nou van FC Barcelona en het Estadio Santiago Bernabeu van de Koninklijk Real Madrid. De twee grootste ploegen van Spanje vechten hier ieder jaar weer in een rechtstreeks duel uit wie ´El Clasico´, de meest bekende wedstrijd ter wereld, mag gaan winnen. Andere mooie stadions in Spanje zijn het klassiek Mestalla van Valencia CF en het altijd kolkende Estadio Ramon Sanchez Pizjuan van Sevilla FC. Vaak liggen de verschillende voetbaltempels midden in een woonwijk wat het alleen nog maar mooier maakt.

Engeland

We mogen Engeland toch wel het voetballand bij uitstek noemen. Dit zie je terug in de passie die de mensen hier voor de sport hebben en de fantastische stadions die hierbij horen. Het Old Trafford van Manchester United wordt ook wel het ´Theatre of Dream´ genoemd, omdat dromen hier uit komen. Maar het St. James´s Park van Newcastle United en Anfield Road in Liverpool mogen er zeker ook wezen. Daarnaast hebben Arsenal en Tottenham Hotspur beide moderne en vrije nieuwe stadions midden in Londen. Dat van Tottenham Hotspur is het jongste van allemaal, koste heel veel geld, maar werd een prachtige voetbaltempel waar de club nog vele decennia van zal gaan kunnen genieten.